Varför bry sig?

Undrar du varför du ska bry dig om klimatet och miljön? Då vill vi kontra med: Vad har du för rätt att inte bry dig? Det är inget alternativ att inte agera.

När klimatet förändras påverkas vädret; när vädret förändras påverkas allt liv på jorden. Vi måste bry oss och vi måste agera. Vi får aldrig vänja oss vid alla naturkatastrofer!

Vi bryr oss

Vi, Johan och Eva, träffades hösten 2015 och drömde om barn, hus och långresor till spännande länder. Barn och hus har vi idag, och vi hann flyga till Paris, Kreta och London tillsammans innan FN:s klimatrapport kom hösten 2018. Då hade vi även fått uppleva en helt extremt sommar det året. Vi ställde in vår drömresa till Sri Lanka januari 2019, för det kändes inte längre försvarbart att flyga. För Johan var det extra tråkigt när inte första resan utanför Europa blev av.

Vi hade redan tidigare börjat äta mindre kött och mejeriprodukter, och är idag nyfikna på om vi kan sälja vår bil. Vi köper ekologiskt, konsumerar så lite så möjligt (helst begagnat) och hänger ut kläder på vädring istället för att tvätta plagg som inte är smutsiga.

Det är bara några av sakerna som vi gör för att leva så klimatsmart och miljövänligt som möjligt. Vi är långt ifrån perfekta, men vi försöker så gott vi kan. Om alla skulle börja försöka kan vi komma långt.

När kommer du agera?

  • När vi får akut vattenbrist i kranen och du behöver köpa flaskvatten? (2018 blev det bevattningsförbud i många kommuner.)
  • När vi får matbrist?
  • När det inte längre går att bada i våra svenska sjöar på grund av alger?
  • När du inte längre kan äta fisk på grund av den är full av plast? (Fisk innehåller plast redan idag, så vi äter skräpfisk.)
  • När du aldrig får vara frisk? (Vi omges dagligen av mängder med farliga kemikalier.)
  • När du inte kan välja vilket varumärke du ska köpa på grund av några få företag har monopol på allt?

Eller är du nöjd bara wifi fungerar? Vi önskar mer av livet än så.

Till dig som redan bryr dig

Fortsätt så! Du gör skillnad. Ju fler som bryr sig idag, desto fler kommer bry sig imorgon. Fortsätt föregå med gott exempel, prata högt och vitt om vad du gör och ifrågasätt alla i din omgivning som verkar tro att de har rätt att inte bry sig.

Dela gärna med dig av dina tips för att leva klimatsmart och miljövänligt, genom att mejla till familjenberg68@gmail.com. Vi publicerar gärna dina tips!