Att köra mindre bil

Bilen är för de flesta viktig för att klara alla vardagssysslor och kunna arbeta. Vissa har även nöjen som kräver bil. Men vad kan vi göra för att köra färre mil?

Som vi alla vet påverkar bilen klimatet negativt genom koldioxidutsläpp. Vi har alla olika förutsättningar för att minska på bilåkandet. Avståndet från bostad till arbete, mataffär, shopping och nöjen avgör mest. Bor du på landet är utmaningen större men det är också då du har mest att vinna på att göra mer genomtänkta bilresor.

Vår instrumentpanel
Vi nollställer trippmätaren varje månad och har alltså kört 32 mil sedan 1 augusti. Har du koll på hur många mil du kör per månad?

När bensinpriset ökar är minskat bilåkandet även ett sätt att spara pengar. Om vi kör 100 mil istället för 200 mil på en månad kan vi spara 1200 kr på bara den tiden. För varje minskad mil, minskas också bilens slitage och värdeminskning.

Om vi också tänker på tiden vi sitter i bilen per år, kanske kommer vi då på att vi hellre vill lägga tiden på annat?

Bilen till arbetet

Kan du ta dig till jobbet på något annat sätt än att åka ensam i bilen?

Cykla

Hur långt är det till jobbet – egentligen? Några kilometer går snabbt att cykla och är fantastiskt som vardagsmotion. Om du inte vill cykla varje dag gör det mycket att cykla ibland, både för klimatet och hälsan. Om det är för långt för en vanlig cykel kanske det kan vara värt att investera i en elcykel?

Åk kollektivt

Har du kollat upp möjligheten att åka kollektivt? I vårt fall var det lätt att missa att Länstrafiken säljer prisvärda månadskort även för tåg. När vi åker tåg kan vi använda tiden mer effektivt och till exempel arbeta lite, göra ärendet online eller njuta av en podcast eller en bok.

Samåk med andra

Har du kollat upp om det går att samåka? Det finns appar som kan samordna detta, till exempel Skjutsgruppen och GoMore. Det är också vanligt med pendlarparkeringar för att underlätta samåkning.

Bilen till mataffären

Behöver du bilen för att handla?

Cykla, gå eller ta bussen

Hur långt har du till mataffären? Är det möjligt att cykla, gå eller ta bussen? Med en rejäl cykelkorg och en bra ryggsäck kan man få med mycket på cykeln! Det är givetvis svårare att storhandla utan bil, men om mataffären finns på vägen hem kan du handla lite, men oftare. Att handla oftare minskar också risken att få slänga mat eftersom du då handlar efter behov.

Johan vid cykeln med ryggsäck på ryggen och matvaror i cykelkorgen
Hela familjen på cykeltur till mataffären.

Få maten hemkörd

Finns det möjlighet till hemkörning?

Samåk med grannen

Kan du samåka med grannen?

Bilen till shopping

Hur ofta behöver du bilen för att shoppa?

Skriv listor

Kan du skriva upp vad du behöver/vill köpa, och vänta tills det finns flera saker på listan som du kan köpa samtidigt? Eller passa på när du vid ett senare har vägarna förbi den affären.

Vi skriver upp vad vi behöver i Google Keep, i en anteckning som vi båda kan läsa. Det händer att vi kommer på efter ett tag att vi villhövde saken mer än vi behövde den, och då stryker vi den från listan.

Handla på internet

Kan du handla på internet istället för att ta bilen? Även här kan försöka spara ihop flera saker att beställa från samma butik, så spar du både fraktkostnad och transportutsläpp.

Bilen till nöjen och utflykter

Hur ofta behöver du bilen för dina nöjen och utflykter?

Välj det bilfria alternativet

Om du har en dag med två roliga alternativ; varför inte välja det bilfria alternativet (om det finns)?

Byt ut aktiviteten

Kan din aktivitet bytas ut till något likvärdigt som inte kräver bil? Var är egentligen syftet med utflykten. Vi känner exempelvis att en promenad i vår närliggande skog ibland kan räcka; vi behöver inte åka till en annan skog för att utforska den. Ett trevligt samtal under promenaden blir det minnesvärda, inte var vi var.

Skog med vitsippor
Den här skogen finns nära oss, och är jättehärlig att promenera i. Den duger alldeles utmärkt för utflykt eller promenad.

Tåg/buss + cykel

Kan du ta med cykeln på tåget eller bussen om du ska till ett utflyktssmål som ligger i utkanten av en annan stad? Perfekt att kunna hoppa på cykeln när du klivit av tåget/bussen och smidigt åka dit du vill.

Johan bredvid våra cyklar på en bostadsgård
En fin dag i maj lastade vi våra cyklar på tåget till Örebro, och cyklade sedan till Evas bror. Vilken härlig känsla av frihet!

Samåk med vänner

Kan du samåka med dina vänner?

Bilen på semestern

När behöver du bilen på semestern?

Semestra närmare

Kan du hitta resmål som ligger närmare än du först tänkte? Det kan finnas minst lika bra resmål nära hemmet. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan.

Samåk med andra

Ska du åk själv till ett resemål? Försök hitta andra att samåka med, om ni ändå ska till samma plats.

Ta tåget

Kan du ta tåget? Det är extremt mycket bättre än både bil, flyg och båt. Nattåg kan kanske ta dig till destinationen på ett smidigare sätt än bilen. Då kan du ha kul under färden eller sova och vakna upp på ny plats.

Välj platser som funkar med kollektivtrafik

Kan du utgå från möjligheten till kollektivt resande när du väljer resemål? Välj en plats som det funkar att åka tåg/buss till, och där du kan ta dig runt med kollektivtrafik.

Tåg + bilpool/hyrbil

Kan du ha tåget till en stad för att på plats låna bil genom bilpool, till exempel Sunfleet, eller ta en hyrbil?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s