Osötat bananbröd – perfekt mellanmål

Brunprickiga bananer

Vi har ofta bananbröd i frysen, som vår dotter äter till mellanmål. Det är perfekt att baka när bananerna börjar bli bruna – eller om man vill hjälpa matbutiken att minska sitt svinn genom att köpa bruna bananer.

Här är vårt recept på bananbröd, som enkelt kan göras veganskt genom att använda mjölkfritt smör och byta ut äggen mot chiafrön.

Ingredienser

  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 4 dl mjöl av valfria sorter (jag blandar hejvilt)
  • 1 msk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 5 mogna bananer
  • 2 st ägg (eller 2 msk chiafrön som blandas med 1 dl vatten)
  • 2 dl havregryn (gärna hälften med fiber)
  • Smör till formen
  • Ströbröd eller kokosflingor till formen
Ingredienserna till bananbrödet
Vi använder flera olika mjölsorter till bananbrödet, för att ge det mer karaktär och olika typer av näring.

Gör så här

  1. Starta ugnen på 175 grader.
  2. Värm på smöret lite i micron, om du glömt ställa fram det i förväg.
  3. Smöra och bröa en avlång form.
  4. Mosa bananerna.
  5. Rör ihop alla ingredienser.
  6. Häll ner i formen och jämna till.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 min.

Färdigt bananbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s