Kosteröarna och Kosterhavets nationalpark

Idag har vi varit på en utflykt till ön Sydkoster utanför Strömstad. Den ligger i Sveriges första marina nationalpark: Kosterhavets nationalpark. Vi kan verkligen rekommendera dig att åka dit för det är väldigt vacker natur, för att promenera, cykla eller åka runt i olika elfordon. Vi var bara där över dagen och med ett litet barn hinner man långt från allt.

Direkt norr om Sydkoster ligger Nordkoster, som vi inte besökte denna gång.

Utsikt över skog, hus och en kyrka
Utsikt från Valfjäll.

Våra upplevelser på Sydkoster

Vi valde att kliva av vid hamnen Långegärde och gå till Ekenäs via Kosters trädgårdar. Det syntes tydligt att det kommer väldigt många turister till ön, även nu under lågsäsong och allt inte var öppet. Finns nästan orimligt många cyklar att hyra!

Charmig ö

På Långegärde reagerade vi direkt på att det var grusvägar och husen stod charmigt ostrukturerade. Men de flesta hus vi såg var fint omhändertagna och ompysslade.

Det finns väldigt få bilar på ön, de flesta fordon är små elfordon eller cyklar. Vi såg inte en enda personbil.

Ekenäs

Vi fick god mat på Hotel Ekenäs Koster, som låg med fin utsikt över havet. Det fanns också en härlig altan där vi kunde ta oss varsin dricka innan maten. Innan vi gick på båten igen fick vi se Naturum Kosterhavet i Ekenäs. Det ligger precis vid vattnet och har en fin utställning, även för barn. Utställningen visar livet i Kosterhavets nationalpark, både djurens, växternas och människornas.

Utsikt över havet med båtar och bryggor
Utsikt från hotellet där vi åt lunch.

Vad finns att göra?

Ha koll på vad som är öppet, om du kommer under lågsäsong. Många restauranger har begränsade öppettider.

Förutom att upptäcka den vackra naturen kan du åka på sälsafari, paddla kajak, båtsightning, besöka ateljéer gårdsbutiker och hembygdsföreningen, eller gå kurser.

Äta och ta sig runt

Om du inte vill promenera finns det olika möjligheter att hyra transportmedel som cykel och elgolfbilar. Om du är i större sällskap finns större elfordon med många sittplatser. Det finns många restauranger och olika boenden: camping, hotell, lägenheter.

Matbutik finns på både Sydkoster (ICA) och Nordkoster.

Hur tar jag mig dit?

Ta tåget till Strömstad och promenera en kort bit till Norra hamnen. Därifrån tar du båten ut till valfri hamn på Sydkoster eller Nordkoster. Det är mindre katamaranbåtar i varierande ålder, från nyare till äldre. Inga bilar följer med på båten.

Mer information

Kosteröarna

Kosterhavets nationalpark (sverigesnationalparker.se)

Kosterhavets nationalpark (Länsstyrelsens webbplats)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s