Semester i ett andelshus

Känner du till att man kan köpa andelar i semesterhus, istället för att behöva äga en egen sommarstuga? Här berättar vi om Capri i Strömstad.

Vi befinner oss i Strömstad där Evas föräldrar har ett andelshus i bostadsrättföreningen Capri. Att äga en andel i ett hus här innebär att de har tillgång till sitt hus en bestämd vecka varje år. Utöver det får de varje år en extra vecka i ett hus i föreningen. Årsavgiften i Brf Capri är 4.250 kr (år 2019). Det är också möjligt att hyra ett hus om man inte vill äga en andel.

Tallar, strand, hav, lekplats
Utsikten från semesterhuset i Capri.

Klimatsmart med andelsboende

Det är klimatsmart att äga en andel, jämfört med att äga ett eget fritidshus eller en sommarstuga. Här utnyttjas så gott som varje hus fullt ut hela säsongen, och står inte med elen påslagen i onödan. Dessutom utnyttjas marken mer effektivt, än om varje hus skulle stå på egen tomt.

Husen i Capri precis vid havet
Så här fint ligger Capri vid havet.

Om Brf Capri

Capri ligger vid havet i ett naturreservat med vandringsleder. Här finns ett servicehus med bland annat kiosk, lekrum, tv-hörna, bibliotek och två pooler. Det finns även en sandstrand med lekplats, tennisbana, minigolfbana, dansbana, grillplatser och möjlighet att hyra båt.

Brf Capris webbplats

Stort lekrum i servicehuset
Vår dotter älskar lekrummet på Capri.

Fördelar med andelsboende

När man äger en andel slipper man sköta om sitt hus – när man är här kan man njuta fullt ut av semestern. Det finns god service som man inte skulle ha haft om man ägt en egen sommarstuga. Dessutom får fler människor chansen att komma iväg till ett semesterhus varje år, istället för att några få personer äger varsitt hus som bara används korta perioder varje år.

Fler andelsboenden

Vi har bara erfarenhet av Capri, men andelshus finns på många platser i Sverige. Några exempel:

Brf Högfjället (Sälen)

Brf Fjällbyn (Tännäs)

Stugbyn Fjäll-lien (Storlien)

Andelshus.se

Känner ni till fler?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s