Vädra istället för att tvätta

Har du som vana att kasta dina kläder i tvätten efter att du har använt dem? Gör inte det utan att först undersöka om de verkligen är smutsiga. Kanske räcker det att hänga ut dem på vädring?

Kläder som inte är smutsiga behöver inte tvättas. Det är ganska logiskt. Vi hänger ut våra kläder på vädring om de inte har synbara fläckar, eller lukt som inte går att vädra bort. Efter en natt på altan doftar kläderna härligt friskt och kan hängas tillbaka i garderoben.

Kläder på vädring på altan.
Vi hänger ut kläder på vädring så gott som varje dag.

Varför ska man inte tvätta så ofta?

  • Tvättmaskinen används onödigt ofta. Det ökar vatten- och elförbrukningen.
  • Kläderna slits mer i tvättmaskinen. Du kan använda dina kläder längre vid vädring.
  • Syntetmaterial innehåller mikroplaster och kemikalier som följer med sköljvattnet ut när kläderna tvättas. De hamnar sedan ute i naturen. Plast bryts ner otroligt långsamt och blir kvar hundratals år eller längre, enligt Naturskyddsföreningen.

Våra vädringsvanor

Vi har kommit olika långt i den här processen. Eva vädrar nästan jämt och tvättar väldigt sällan. Vi hänger även ut Olivias kläder de gånger de inte är smutsiga. Men hon är bara 2 år så givetvis är de ofta smutsiga efter en dag med god mat och rolig utelek. Johan vädrar mycket, men tvättar sina kläder oftare än Eva.

Hur ofta tvättar du dina kläder?

Till dig som tvättar dina kläder efter varje användning: Är det av rena vana eller tycker du att kläderna blir ofräscha? Fundera över varför du tvättar kläder som inte är smutsiga, och överväg om du kan börja vädra dem istället.

Till dig som använder dina kläder två eller fler gånger: Superbra! Kanske kan du använda dem några gånger till om du börjar vädra dem?

Vår vädringsrutin

Kläder som ska ut på vädring lägger vi i en korg i vårt sovrum. På kvällen tar vi helt enkelt in torkställningen från altan och byter ut kläderna. Sen ställer vi ut den igen.

Hur skulle din rutin för vädring av kläder kunna se ut?

Olivia ställer in korgen i vårt sovrum efter att vi hängt ut kläder.
Olivia tycker att det är roligt att lägga kläder i korgen, och att flytta korgen mellan sovrummet och vardagsrummet när kläderna ska hängas upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s