Kan vi sälja bilen?

Kan en småbarnfamilj leva ett bekvämt liv utan bil? Vi håller på att undersöka hur mycket vi egentligen använder bilen, och hur många turer som är nödvändiga.

Bilen är Johans ögonsten, som han köpte ny som singel våren 2015. När vår dotter föddes våren 2017 föll tankarna naturligt på en kombibil. Vi förstod snabbt att det skulle bli stor värdeförlust att sälja Johans bil, så vi testade att ha den som familjebil. Det har gått bra! Det hade givetvis varit enklare med en kombi, men med planering så har det alltid löst sig. Har ni tänkt på att man kan förvara bagage på platsen för reservdäcket? Där ryms massor! Vi har faktiskt saknat dragkrok mer än utrymme.

Vår röda golf
Vår golf funkar bra som familjebil, men frågan är om vi behöver en bil överhuvudtaget.

Men nu funderar vi på om vi behöver bilen överhuvudtaget. Kan vi sälja den? Vi har tänkt mer och mer på det sedan årsskiftet. Det kostar mycket pengar att äga en bil, och den måste köras ganska regelbundet för att fungera ordentligt. Att äga en bil är därför inte hållbart om man kör för lite.

För att undersöka om det vore möjligt att sälja bilen har vi börjat kontrollera hur mycket vi egentligen åker, och hur många resor som vi hade kunnat lösa på ett annat sätt.

Hur mycket åker vi?

Vi nollställer mätaren varje månad för att se hur mycket vi har åkt. Resultatet hittills det här året är:

 • januari: 50 mil
 • februari: 95 mil
 • mars: 25 mil
 • april: 50 mil

Det är långt under vad vi tidigare åkte, då vi snittade minst 100 mil varje månad. När miltalen minskar blir kostnaden per mil högre, i och med att de fasta kostnaden är just fasta.

Hur många turer är nödvändiga?

För att se hur många bilturer som vi hade kunnat lösa på annat sätt har vi sedan några veckor tillbaka börjat anteckna alla resor. Vi har satt upp på en lista på en dörr i hallen där vi fyller i:

 • Datum
 • Ärende/sträcka
 • Antal km
 • Om ärendet istället hade kunnat lösas
  – utan bil på ett enkelt sätt
  – utan bil med besvär
  – med bilpool/hyrbil
  – genom hemtransport av varor.

Genom att se hur många kryss som hamnar i ”med bilpool/hyrbil” kommer vi efter en tid kunna avgöra om det är möjligt att sälja bilen.

Det ska bli spännande att se hur mycket vi behöver bilen denna sommar.

Vår uppmaning till dig som läsare är att börja reflektera på hur din/er bil används. Går bilturerna att lösa på annat sätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s