Varför agerar vi inte?

Johan funderar över klimatförändringar och varför så många människor inte agerar. Det finns forskning om vad det beror på.

Jag diskar och ser ut över den regnskur som äntligen kommit. Det blir pölar på asfalten men regnmätaren visar bara någon millimeter. Det är långt ifrån en rotblöta, som behöver vara på 30 mm. För växterna är det som om du bara skulle få fukta munnen när du är törstig en varm sommardag och helst skulle vilja dricka ett riktigt stort glas med vatten. Att fukta munnen släcker inte törsten.

rabatt med vattenmätare
Några millimeter vatten släcker inte växternas törst.

I bakgrunden i köket går podd-avsnittet av Hanna Hellquists vinterprat i p1 2018. Jag känner till henne mest från Morgonpasset i P3, men hon har mer än så på sitt CV. Det är trevligt att lyssna på henne, och kanske beror det delvis på att jag är svag för värmländska. Hanna sätter fingret på känslan av att så många fortsätter leva som om inget händer, trots att Sverige var tokvarmt från vår till höst med massor av bränder 2018. Samtidigt säger hon själv att hon inte är ett föredöme, men hon inser att vi måste ändra vår livsstil. Det tycker jag är det viktigaste; att vi slutar bortförklara vårt dåliga beteende och inte rättfärdigar en charter för att vi åker kollektivt till jobbet. Vi måste anstränga oss mer än så.

Det finns forskning om varför vi inte agerar

Hanna tar upp vad forskningen säger om varför vi inte agerar trots att vi känner till klimathotet. Det handlar bland annat om att:

  • Vi människor har svårt att bedöma risker.
  • Vi tror att vi är bättre än majoriteten av befolkningen.
  • Vi har svårt att agera om inte andra gör det. Men om vi är omgivna av folk som gör positiva saker så påverkas vi av det.
  • När vi har gjort något miljö- eller klimatvänligt så används det för att rättfärdiga andra mindre bra saker.
tropisk strand med klarblått hav
Källsortering och ekologisk mat kan inte kompensera en flygresa till andra sidan jordklotet. Vi måste sluta rättfärdiga saker vi gör!

En egen reflektion är också att det är lätt att uppskatta sitt eget beteende felaktigt när man inte har fakta. Jag trodde häromdagen att vi med god marginal hade åkt under 1000 mil med bilen sedan servicen för ett år sedan, men vi har tydligen åkt 1300 mil – trots att vi markant minskat vår bilanvändning sedan nyår. Att minska på bilbehovet är verkligen en tuff utmaning. Hur gör du? Använder du bilen trots att det finns andra bra alternativ?

Jag tycker att vi alla ska ta oss en funderare över varför vi inte agerar, eller varför vi inte agerar starkare. Vi behöver även ta fram alla fakta vi har, för att kunna agera utifrån det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s