Att minska på köttet

En enormt viktig sak att göra för klimatet är att minska mängden kött man äter. Ett sätt att komma igång är att prova färdiga produkter och att byta ut hälften av köttet i en måltid.

Vår utgångspunkt för att minska på köttet handlar lika mycket om att göra det för klimatet, som för vår egen hälsas skull. Enligt Livsmedelsverket är det inte hälsosamt att äta mer än 500 g rött kött och chark i veckan per person.

grillspett med grönsaker och shish kebab

Det kan vara enklare att byta ut hälften av köttet i en måltid istället för att byta ut hälften av måltiderna till vegetariska rätter.

Johan har haft svårare än Eva att äta mer vego. Han har svårare för nya smaker och recept, och är mer en vane-människa. Eva är därför den som tar initiativ till nya rätter och Johan har möjlighet att välja sitt vanliga käk, om det skulle vara så att den nya rätten inte alls faller honom i smaken.

Det gäller att smaka flera gånger innan det går att bestämma sig. Hur många tyckte öl, kaffe, lakrits var gott vid första försöket? /Johan

Vi köper många färdiga produkter. Det är enkelt i vardagen att kunna ta upp något snabbt ut frysen. Några favoriter är Hälsokökets veganska nuggets, Anammas vegoschnitzel och Findus libanesiska falafel.

Köttfärs är det som vi tycker är svårast att ”ersätta”. Vi försöker därför till att växla mellan att laga rätter med sojafärs eller med blandfärs. Nötfärs undviker vi så gott det går eftersom nöt är mycket värre för klimatet än fläsk. Nötkött orsakar 23-39 kg växthusgaser per kilo kött, medan fläsk ”bara” orsakar 5-8 kg växthusgaser (Källa: Livsmedelsverket).

Kom ihåg: Vego ska vara gott – och det är fullt möjligt även om man är ovan att laga vegetariskt!

Läs mer på Naturskyddsföreningens webbplats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s